Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Anne Suokas-Cunliffe

Valtakunnallinen kriisi- ja traumakonferenssi käsittelee kriisityötä, vakavaa traumatisoitumista ja turvapaikanhakijoiden traumoja

Tiedote 7.11.2016
Julkaisija: Traumaterapiakeskus ry

Millaista on kriisityö ja miten hoidetaan vakavaa traumaa? Mitä tapahtuu, kun mieli murtuu sotavamman seurauksena, onko Suomi selvinnyt vieläkään vuoden 1918 sisällissodan perinnöstä? Kuinka trauma siirtyy perheenjäsenestä toiseen, vanhemmista lapseen ja miten raiskauksen kokenut pääsee jaloilleen? Kuinka turvapaikanhakija sopeutuu Suomeen, kun taustalla on vakavia traumaattisia kokemuksia?

Suomen ensimmäisessä Valtakunnallisessa kriisi- ja traumakonferenssisia käsitellään muun muassa näitä aiheita. Konferenssissa luennoi 58  trauma-alan asiantuntijaa. Konferenssiin osallistuu traumatisoituneiden ihmisten kanssa työskenteleviä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, järjestöjen edustajia, vapaaehtoistyöntekijöitä, poliiseja, opettajia ja traumahistorian tutkijoita.

Konferenssin järjestää Traumaterapiakeskus ry Psykologiliiton kanssa 11.-12. marraskuuta Finlandia-talossa Helsingissä. Kaksipäiväisen konferenssin ensimmäisenä päivänä käsitellään akuuttia kriisityötä ja vakavan trauman hoitomenetelmiä. Toisena päivänä ohjelmassa on suomalaista traumahistoriaa ja traumatisoituneiden pakolaisten hoitoon liittyviä teemoja. Konferenssin avaa ministeri Elisabeth Rehn perjantaina 11. marraskuuta klo 9.

Traumaterapiakeskuksen johtajan, psykologi ja psykoterapeutti Anne Suokas-Cunliffen mukaan konferenssi järjestetään, jotta eri syistä traumatisoituneiden ihmisten kanssa työskentelevät ammattilaiset voivat verkostoitua. Samalla laajennetaan traumanäkökulmaa. Suomessa trauman hoito jakaantuu akuuttiin traumatyöhön, kompleksisen traumatisoitumisen hoitoon ja traumoista kärsivien pakolaisten auttamiseen.

"Näiden ryhmien työntekijät ovat hyvin pitkälle jakaantuneet omille tonteilleen. He kuitenkin tarvitsevat toisten ryhmien asiantuntemusta omaan työhönsä", Suokas-Cunliffe sanoo. Konferenssissa käydään läpi akuutin trauman suomalainen kehityskulku neljäkymmentä vuotta sitten tapahtuneesta Lapuan patruunatehtaan räjähdyksen jälkityöstä nykyään järjestettäviin poliisien post-traumatyöpajoihin, joissa autetaan poliiseja ylläpitämään työkykyään.

Vakavaa traumatisoitumista käsitellään useissa käytännönläheisissä kliinisissä alustuksissa. Lisäksi esitellään erilaisia hoitoprojekteja, joissa vakavasti traumatisoituneita on hoidettu. Traumatisoituneiden pakolaisten hoidosta ja oikeusprosesseista on useita esityksiä, samoin traumatisoitumisen ylisukupolvisuutta eli traumaoireiden siirtymistä sukupolvelta toiselle käsitellään monessa esityksessä. Suomalaista traumahistoria käsitellään vuoden 1918 sisällissodasta alkaen.

Suokas-Cunliffen mukaan sekä yksittäisen trauman että kiintymyssuhteessa pitkään jatkuneen traumatisoitumisen hoitoon on kehitetty useita toimivia menetelmiä. Samoin ylisukupolvisen siirtymän hoitoon on tehokkaita keinoja.

"Traumatisoitumisen hoito on inhimillisesti ja taloudellisesti kannattavaa yhteiskunnalle. Vakavan traumatisoitumisen seuraukset tulevat kalliiksi. Syrjäytyminen, työkyvyttömyys ja somaattiset sairastumiset maksavat yhteiskunnalle huomattavasti enemmän kuin psykoterapeuttinen hoito, joka myös ehkäisee ylisukupolvista siirtymää", Suokas-Cunliffe sanoo.

Lisätiedot ja luennoitsijoiden haastattelupyynnöt: Sirpa Pääkkönen, sirpa.paakkonen@traumaterapiakeskus.com Puh. 044 7225906

Traumaterapiakeskus: www.traumaterapiakeskus.com


Traumaterapiakeskus on traumapsykologian asiantuntijakeskus, joka tarjoaa koulutusta, työnohjausta, konsultaatiota ja hoitoa traumasta tai traumatisoitumisesta kärsiville ihmisille, perheille, ryhmille ja yhteisöille. Keskus julkaisee ja suomentaa trauma-alan kirjallisuutta. Traumaterapiakeskuksen toimipisteet sijaitsevat Helsingissä ja Oulussa. www.traumaterapiakeskus.com

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö, joka on perustettu vuonna 1957. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitossa on noin 7 000 jäsentä. www.psyli.fi